Novinky
Den dětí netradičně
07.06.2021 21:33První červnový den proběhla oslava Dne dětí netradičně v přírodě na Pardubicku v regionu Kunětické hory. Pěší turistiku jsme zahájili na zábavně naučné stezce Lesní svět u obce Srch. Stezka má 10 zastavení a díky interaktivním prvkům jako třeba Myslivecká mluva, Biotop světlý les, nebo Potravní řetězec se žáci dozvěděli hodně o místní přírodě. Na doskočišti se poměřili s veverkou, jelenem, žábou, vrabcem i blechou. V ptačí části stezky s aplikací Lesního světa si poslechli hlasy ptáčků a zvířat. Z tabule Rozklad odpadků si žáci odnesli poznání o tom, proč nenechávat v lese nepořádek. Trochu dobrodružství jsme všichni zažili při stavbě mostku mezi tůněmi v mokřadní části lesa. Naopak voňavý les, chvílemi borový a chvílemi mokřadní, dokázal dodat klid do duše každého výletníka. Les sousedí s rybníkem Baroch, tam již čekal ornitolog pan Česák; právě kroužkoval sýkorky, rákosníky a další vzácné druhy ptáků, kteří v přírodní rezervaci hnízdí. Nadšeně vypravoval o vypouštění anglických poníků v rezervaci na celoroční pastvu. Na závěr výletu jsme vyšplhali na hrad Kunětická Hora, lidově Kuňka. Je znám jako Rumburakův hrad ze seriálu Arabela, ale nejvýznamnějším majitelem tohoto majestátního dvouvěžního hradu byl rod Pernštejnů. V současné době se na rondelu hraje divadlo; v Paláci, ve sklepení, kapli sv. Kateřiny a muzeu architekta Jurkoviče se provází a na hradbách se prohánějí kozy. Jako tečku za výletem jsme si dopřáli opočenskou zmrzlinu. Počasí nám velmi přálo! Super oslava!
Pravěká stezka Stolany
25.05.2021 22:24Vaření a etiketa stolování v 7., 8. a 9. ročníku
19.05.2021 21:07Jak to vypadá, když ve školní kuchyňce vaří žáci? Možná by vás velice překvapilo s jakým nadšením se vaření ujali.
Deváťáci, osmáci a sedmáci obsadili kuchyňku v úterý 18. května. Pan učitel je seznámil s pravidly, dle kterých musí v jídelně pracovat a rozdal jim recepty pokrmů, které připravili pro sebe a své spolužáky. Menu, které vařili, se skládalo z těchto jídel:
Zeleninová polévka
Banánový chleba
Ovocná limonáda
Žáci škrabali mrkev a brambory, loupali a krájeli cibuli. Děvčata pak z očištěné zeleniny vařila polévku. Společně umíchali ingredience na banánový chléb a dali ho péct do předehřáté trouby. Nakonec ještě připravili ovocnou limonádu z limetky, citronu, nektarinky, jablka a voňavé máty.
V době, kdy se vše peklo a vařilo si zopakovali etiketu stolování, společenská pravidla, která se týkají hygieny, prostírání a vybavení stolu nádobím i náčiním, správného chování při jídle, pití a obsluhy. Zhlédli krátká videa jak na přípravu a úpravu stolu, židlí a prostředí jídelny například při slavnostní příležitosti.
Žáci si pak vyzkoušeli nazdobit slavnostní stůl a servírování připravovaného menu. Závěrem si všichni připili na zdraví ovocnou limonádou a připravené dobroty s velkou chutí snědli.
Projektový den Čarodějnice - BELTAIN
13.05.2021 18:31Pálení čarodějnic patří již dlouhá desetiletí k oblíbeným lidovým zvykům a obyčejům. Odjakživa je tato filipojakubská noc spojená s pálením ohňů a probíhá každoročně od 30. dubna až do rána 1. května. Podle některých pověr by v tento magický podvečer mělo docházet ke srocování čarodějnic, aby se poradily a naplánovaly, jak škodit lidem. Proto je nejlepší, spálit je v ohni.
My jsme ale letos ve škole navázali na ohnivou tradici Keltů, kteří území Čech a Moravy obývali již v době železné.
První vyučovací hodina probíhala ve třídách a stručně jsme si povyprávěli o Beltainu. Zjistili jsme, že lidé dříve vnímali tento svátek úplně jinak, než jsme dnes zvyklí. Stejné je snad jen to pálení ohňů. Na rozdíl od současné snahy „spálit zlo“, lidé v dřívějších dobách vnímali tento den jako přelom mezi temnotou a světlem, jako začátek vitální a plodné poloviny roku – byl to svátek plodnosti a lásky.
Na volném prostranství se zapalovaly dva ohně. Jeden mužský, černý a druhý oheň ženský, bílý. Lidé praktikovali velké množství různých rituálů pro podporu vlastního zdraví, štěstí, krásy a plodnosti polí. Snažili se věštit si budoucnost. Radovali se, tančili, zpívali a hodovali až do rána. My jsme si vyzkoušeli jen některé z dávných tradic.
Na imitaci březové kůry děti napsali přání, čeho chtějí dosáhnout, co pěkného chtějí získat. Na imitaci tmavé kůry jsme psali vše, čeho se chceme zbavit, co nás tíží a trápí. Poté jsme se vypravili na zahradu a naznačili dva ohně z devatero druhů dřeva. Do bílého ženského ohně všichni vhazovali přání na březové kůře, v černém mužském ohni jsme nechali „shořet“ vše nemilé. Za zvuku bubnů a bubínků se tančilo a oslavovalo jaro, přáli jsme polím bohatou úrodu a děkovali životu za vše dobré.
Magická síla okamžiku byla cítit v celém kolektivu.
Pro odlehčení vážnosti a podporu veselé nálady byly připraveny tři herní stanoviště, kde si děti procvičily různé dovednosti hravou a zábavnou formou.
Let s čarodějnicí Elvírou – úkolem bylo „sednout“ na koště a proběhnout vyznačenou trasu bezchybně až do cíle.
Čarodějnická kuchyně – drobné vyřazené nádobí zavěšené na šňůře mezi stromy si přímo říkalo o přesnou trefu tenisovým míčkem. A jak děti bavilo, když jim míčkem pěkně zarachotil v hrnci.
Skoky do bažiny – gymnastickými obručemi byl naznačen bezpečný přechod přes „bažinu“. Ale pozor, obyčejného člověka bažinná čarodějnice hned pozná a chytne. Kdo chce přejít bezpečně, musí skákat jako žába. V tom dětem pomohly pytle.
Za každý absolvovaný úkol náležela drobná cukrovinka jako odměna.
Celá akce vyvrcholila rokováním o nejlepším čarodějnickém kostýmu a předáním sladké ceny.
Počasí nám v tento projektový den opravdu přálo a všichni zúčastnění si ho užili sice trošku jinak, než je zvykem, ale o to více.
Fotografie z projektového dne - BELTAIN.
Den matek
09.05.2021 15:27Maminko, chci Ti k svátku přát, dáreček Ti dát.
Na druhou květnovou neděli jsme pro své maminky vyráběli přáníčko a vázu s kytičkou, vytvořenou vazbou ze sušených květin. K dozdobení jsme použili námi malované dekorace ze sádry.